Omgevingsvergunning kosten

Omgevingsvergunning kosten

bouw

Iedereen in Nederland die een vergunning aanvraagt om te bouwen krijgt met omgevingsvergunningen te maken. Simpel gezegd, zonder omgevingsvergunning mag er niet gebouwd worden. De omgevingsvergunning kosten (ook wel leges genoemd) worden per gemeente bepaald en de verschillen in Nederland zijn dat ook groot. Zo betaal je in de gemeente Voorschoten €12.000 aan omgevingsvergunning kosten voor een nieuwbouwwoning, terwijl in de gemeente Den Haag (wat direct grenst aan gemeente Voorschoten) voor eenzelfde nieuwbouwwoning €2.000 aan omgevingsvergunning kosten.

Wanneer moet ik een omgevingsvergunning aanvragen?

Een bouwvergunning hoeft niet in alle gevallen te worden verleend. In sommige gevallen mag je namelijk verbouwen zonder van tevoren een vergunning aan te moeten vragen. Deze gevallen zijn bijvoorbeeld: het bouwen aan de achterkant van je huis, denk daarbij aan een overkapping of een dakkapel; de bouw van een afscheiding tussen meerdere terrassen of balkons (erf- en parceelafscheidingen); het installeren van zonnepanelen en antennes; bouwwerken die behoren bij een hoofdgebouw. Het is wel aan te raden om voor de start van je verbouwproject contact op te nemen met de gemeente om zeker te weten of je een vergunning nodig hebt of niet.

De daadwerkelijke aanvraag van een omgevingsvergunning

De aanvraag voor een bouwproject heeft wat voeten in aarde. Je komt namelijk niet zomaar in aanmerking voor een omgevingsvergunning. Om zo’n vergunning verleend te krijgen moet je plan voor de bouw nauwkeurig beschreven zijn. Deze schriftelijke omschrijving moet alle bouwtekeningen, de berekeningen van de beoogde constructie, maar ook alle regels omtrent de bouw bevatten. Ook kan er gevraag worden naar een onderzoeksrapport en een schatting van de bouwkosten. Dit kan je zelf oppakken, maar als je geen professional bent kan het erg in je voordeel werken om een derde partij in te schakelen.

Wie en wat bepaalt de kosten van een omgevingsvergunning?

Zoals hierboven beschreven, mag elke gemeenteraad (dus elke individuele gemeente) zelf de hoogte van de legeskosten van een omgevingsvergunning bepalen. Deze kosten hangen samen met de keuzes die gemaakt zijn voor het beleid van de gemeente. Er is een landelijk maximum gesteld aan de tarieven voor de werkzaamheden die worden uitgevoerd door gemeenten, maar ze zijn in principe vrij om te beslissen dat maximum ook te hanteren. Een andere factor dat meespeelt in de kosten voor een omgevingsvergunning is het aantal monumentale panden wat de gemeente telt. Hoe meer historische panden de gemeente bezit, hoe hoger te kosten van je omgevingsvergunning. De uiteindelijke, definitieve kosten van je omgevingsvergunning kom je pas te weten wanneer je bouwvergunning verleend of afgewezen wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *