Wat is een label rouge kip

Wat is een label rouge kip

Een Label rouge kip Zandvoort is kip met een keurmerk die aangeeft dat het vlees en de eieren van superieure kwaliteit zijn vergeleken met de standaardkippen en eieren die je normaal koopt. De kippen hebben een beter leven gehad dan de waterkippen die je vaak tegenkomt. Dit proef je terug in het vlees, aangezien dit veel smaakvoller is dan het gewone kippenvlees wat je kan kopen.

Wat voor leven hebben label rouge kippen

Label Rouge kippen hebben een rustig leventje als ze opgroeien in Frankrijk, ze lopen buiten, krijgen geen antibiotica en 100% plantaardige voeding. Dit betekent overigens niet dat het een biologische kip is. Wel krijgen de kippen een gebalanceerde voeding. Bij de meeste bedrijven die het Label Rouge voeren mogen de kippen onbegrensd buiten lopen. Dit betekent dat ze niet binnen gehouden worden door een omheining. Als het donker wordt keren ze zelf weer terug naar de stal om samen op een stok te zitten. De stal wordt niet verlicht met kunstlicht en is ook niet zo groot dat een kip erin verdwaalt. De oppervlakte bedraagt maximaal 400 vierkante meter. Als ze hun verenkleed gevormd hebben mogen naar buiten. De ruimte buiten dient minimaal 2 vierkante meter te bedragen. De kip wordt geslacht tussen de 81 en 110 dagen. Gemiddeld gebeurd dit na 82 dagen. Het ideale gewicht dat ze bereikt moeten hebben is twee kilogram. Hiermee wordt de kip vaak twee keer zo oud als de plofkip die je vind in de supermarkt. Deze wordt ongeveer 40 dagen oud. Door het goede en stressvrije leven wat de kippen geleefd hebben heb je een veel smakelijker en rijper stukje kip op je bord.

Wat is het Label Rouge keurmerk precies

Gedurende de jaren 60 wou een groep pluimveehouders die voorstanders waren van de traditionele pluimveehouderij een kwaliteitsgarantie voor de consumenten. Het begon in 1965 als een keurmerk voor kippen, maar tegenwoordig valt er ook ander pluimvee onder zoals parelhoen of kalkoen. Door middel van controles bij alle bedrijven die in de lijn zit wordt gegarandeerd dat je een kip koopt van superieure kwaliteit. De controles vinden plaats bij zowel de pluimveehouderij, de winkels, de voederfabrikanten en de broederijen. Door de kwaliteitscontroles wordt gegarandeerd dat je een goed stukje kip op je bord krijgt. Een Label Rouge wordt ingetrokken als een bedrijf onvoldoende kwaliteit levert of slecht functioneert. Je weet naar welke smakelijke kip je de volgende keer bij de poelier moet vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *