De eerste hapjes voor je baby

De eerste hapjes voor je baby

je eerste hapjes

In de eerste zes maanden heeft je baby alles borstvoeding of flesvoeding nodig. Wel kun je al beginnen met het geven van de eerste hapjes. De eerste babyhapjes komen niet in plaats van de borst of flesvoeding. De hapjes geef je om je kindje te laten wennen aan eten. Vanaf vier maanden kun je beginnen met het geven van de eerste hapjes.

De eerste babyhapjes

De eerste babyhapjes worden ook wel de oefenhapjes genoemd. Het zijn maar een paar hapjes en komen nog niet in de buurt van een kleine maaltijd. Het is dan ook niet ter vervanging van flesvoeding of borstvoeding. Met vier maanden begin je met het geven van deze eerste hapjes. Dit doe je tot ongeveer zes maanden waarna je steeds meer voeding mag geven. Het worden dan al echt maaltijden. Je kindje geeft dit vanaf aan. Het zal rond de zes maanden zijn dat je grotere hapjes kunt geven. De oefenhapjes kunnen wel tot acht maanden doorgaan. Met vier maanden zijn de hapjes klein. Je mag met vier maanden letterlijk één of twee oefenhapjes per dag gegeven. Een oefenhapjes kan drie a vier lepels zijn.

Soorten hapjes

Afhankelijk van je kindje kun je tussen de vier en zes maanden starten met het dagelijk geven van oefenhapjes. DIt zullen uiteindelijk één of twee oefenhapjes zijn van drie a vier lepels zijn. Het is belangrijk dat het gezonde oefenhapjes zijn. Er zijn bepaalde soorten producten die gezond zijn om te geven en bepaalde producten die je baby nog niet kan verdragen. Je kunt hapjes maken met groente, fruit, aardappelen, gekookte vis en pap. Je kunt eten geven van de maaltijd die je zelf ook eet. Wel is het belangrijk dat er niet veel zout of saus over zit. Je kunt bijvoorbeeld een beetje groenten prakken of wat aardappelen.

Het geven van een hapje

Iedere baby geeft dus zelf aan wanneer de baby klaar is voor een hapje. Je kunt dit zien doordat je baby geluiden en bewegingen maakt met de mond. Je baby kijkt naar jou als je aan het eten bent en maakt zelf smakbewegingen. Als dat gebeurt dan kun je hapjes klaar maken. Zorg ervoor dat het product goed geprakt is en geen grote brokken of harde stukken bevat. Het is fijn om met een zachte smaak te beginnen. Aardappel en pap zijn makkelijke hapjes. Brood kun je geven zonder korst. Kies voor licht wit brood zonder pintjes. Eventueel kun je het brood dippen in moedermelk of flesvoeding. Met de korst kun je het beste wachten tot zes maanden of wanneer je merkt dat je baby grovere hapjes kan eten. Volkoren brood met zaden of pitten kun je beter na zes maanden geven.

Groenten zoals bloemkool, worteltjes, pompoen of broccoli zijn zachte groenten om mee te beginnen.Voor fruit werkt banaan, perzik, peer en meloen goed. Naast deze basis hapjes zijn online ook recepten te vinden voor het maken van babyhapjes. Begin wel eerst met losse smaken voordat je smaken gaat combineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *