Voldoen aan de eisen rondom WWFT

Voldoen aan de eisen rondom WWFT

WWFT

Als je actief bent in het bankwezen, verzekeringswezen, als makelaar of notaris ben je waarschijnlijk wel op de hoogte van de WWFT. De WWFT luidt voluit: wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Deze wet moet voorkomen dat geldstromen bij criminele organisaties terechtkomen. Criminelen maken vaak gebruik van derden om hun geldstromen te reguleren, en het is van groot belang dat instituten als banken en verzekeraars zeker weten dat zij niet ongemerkt de onjuiste organisaties bedienen. Daarom is het voor bedrijven die in deze sectoren actief zijn, verplicht gegevens van klanten na te trekken.

WWFT: ongebruikelijke transacties

Het blijft echter niet bij het controleren van gegevens. Ook als een bank, notaris of verzekeraar vermoedt dat er sprake is van ongebruikelijke transacties dient dit gemeld te worden bij de overheid, de FIU: Finance Intelligence Unit. Met ongebruikelijke transacties worden bijvoorbeeld grote stortingen of opnames bedoeld, die niet direct te traceren zijn tot de dienstverlening van de klant. Een bakker die plotseling een half miljoen euro stort bij een bank roept al snel vraagtekens op. De FIU Nederland is gespecialiseerd in het opsporen van criminelen in relatie tot witwassen en geldstromen. Wie melding doet, kan niet zelf vervolgd worden. Het is echter wel belangrijk dat bedrijven zich verre houden van handel met criminelen.

Digitale hulpmiddelen

Tegenwoordig zijn er digitale tools beschikbaar om de controle van klanten en het registreren van gegevens te vergemakkelijken. Met een dergelijk systeem houd je bij welke klanten een risico vormen. Op basis van die gegevens kun je vervolgens besluiten je dienstverlening aan een bepaalde klant voort te zetten of te staken. De meeste grote instanties en banken hebben een speciale afdeling die zich helemaal richt op het naleven van de WWFT.

Meldingsplicht

Een aantal beroepen en instellingen is verplicht verdachte zaken te melden. Dan gaat het bijvoorbeeld om ongebruikelijke, grote geldtransacties. Advocaten, taxateurs en pandjeshuizen zijn onder andere verplicht deze te melden bij de FIU. Ook verhuurders van safes en beleggingsinstellingen moeten hieraan voldoen. Dit zijn immers instanties en bedrijven die sneller in aanraking kunnen komen met criminele organisaties die een manier zoeken om geld wit te wassen. Het is aan te raden de wetgeving rondom de WWFT in de gaten te houden en deze zo goed mogelijk te integreren in de eigen organisatie. Er vinden regelmatig wijzigingen plaats aan de wet. Door de WWFT in je organisatie te verankeren zorg je ervoor dat je tijdig de juiste besluiten neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *