Zeilmakerij Lelystad

Zeilmakerij Lelystad

Zeilmakerij Lelystad

Iedereen die wel eens met een zeilboot heeft gevaren, weet hoe belangrijk goede zeilen zijn. Want wie de wind in de zeilen heeft, die gaat het op zee voor de wind! Zeilen vormen dus de meest elementaire onderdelen van een zeilboot. Maar om goed te kunnen varen moet je wel uitgerust zijn met goede zeilen. En die koop je niet zomaar even in de supermarkt. Zeilen worden gemaakt in een zeilmakerij, zoals bijvoorbeeld bij Zeilmakerij Lelystad.

Zeilmakerij als ambacht

Er zijn nog maar weinig mensen in Nederland die weten hoe het moet: zeilen maken. Het wordt dan tegenwoordig ook gezien als een echte ambacht. Toch zullen er zo lang er boten varen, zeilen nodig zijn. Iets als een zeilenmakerij zal dan ook altijd blijven bestaan. Het zullen er echter wel steeds minder worden. Dat komt in de eerste plaats omdat er nu eenmaal minder boten zijn, en minder boten gemaakt worden. Vroeger was men in Nederland immers voor een veel groter deel afhankelijk van visserij. Tegenwoordig is dat een heel stuk minder. Dat betekent niet dat we helemaal niet meer vissen, maar wel dat we het veel minder zijn gaan doen. Daarnaast zijn we de visserij ook met andere technieken gaan uitvoeren. Daardoor hebben we andere boten nodig en wordt er veel minder met echte zeilboten gevist.

Echt nog met de hand

Zeilboten worden om die redenen dus voornamelijk nog gebruikt voor de pleziervaart en de sport. Daar moeten natuurlijk ook zeilen voor worden gemaakt. Maar toch wordt voor veel van die boten meestal gebruik gemaakt van zeilen die met machines zijn gemaakt. Deze zeilen worden gemaakt van kunststoffen doeken die onder andere uit polyester en diverse coatings bestaan. Voor de echte ambacht, het maken van oude zeilen voor oude zeilboten is steeds minder aandacht. Tot bestaan ze echt nog, de authentieke zeilenmakers. Zij maken de zeilen voor oude zeilboten echt nog met de hand. Jazeker, alle zeilen werden vroeger met de hand geknipt en gesneden en zelfs ook met de hand genaaid!

Handmatig

Je ziet deze bedrijven vaak naast de verkoop van zeilen ook een educatieve functie hebben om het ambacht in leven te houden. Toch zijn er ook genoeg schippers die graag gebruik maken van authentiek materiaal. In plaats van met kunststof en polyester wordt er bij ambachtelijke zeilmakerijen gebruik gemaakt van katoen. Deze worden met bijzonder gereedschap zoals zeilgaren en zeilnaalden aan elkaar geregen. Een zeilmaker heeft beschikking over een groot aantal verschillende naalden, die onder andere gebruikt kunnen worden voor het maken van ogen in het doek, of juist de fijnere afwerkranden. Voor het zien van alle instrumenten die gebruikt worden moet je maar eens op bezoek gaan bij een zeilmakerij, je kijkt je ogen uit!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *