Op zoek naar een heat exchanger?

Op zoek naar een heat exchanger?

Heat exchanger

Een heat exchanger is een ander woord voor warmtewisselaar. Een warmtewisselaar kan zowel koelen als verwarmen. Heat exchangers zijn ontworpen om lucht of gas te koelen of te verwarmen. Dit koelen of verwarmen wordt gedaan met water of een andere vloeistof. Wanneer er wordt gekoeld of verwarmd met een andere vloeistof dan water, kun je bijvoorbeeld denken aan glycol, thermische olie, stoom, etc. Wanneer je een zwembad in de tuin hebt wil deze misschien graag verwarmen. Er zijn diverse producten op de markt die ervoor kunnen zorgen dat het water in jouw zwembad verwarmt wordt. Zo kun je bijvoorbeeld een heat exchanger aanschaffen.

Wat is een heat exchanger?

Een heat exchanger is een apparaat dat het mogelijk maakt om warmte over te dragen door middel van een vloeistof op een andere vloeistof. Dit zonder dat deze vloeistoffen met elkaar in contact komen. Een heat exchanger heeft vaak twee functies. Het regelen van de temperatuur. Hierbij kun je denken aan verwarmen of koelen en warmte uitwisselen. Door warmte uit te wisselen wordt de warmte die al in het systeem zit hergebruikt. Door het hergebruiken van warmte kun je mogelijk besparen op je energierekening en het is goed voor het milieu. Een heat exchanger wordt gebruikt voor diverse doeleinden. Hierbij kun je denken aan zwembaden, industriële toepassingen, voor koeltechnische toepassingen maar ook voor in huis. Wanneer je in huis gebruik maakt van een centrale verwarming of vloerverwarming zal er ook gebruik worden gemaakt van een heat exchanger. Een heat exchanger is namelijk het hart van de cv-ketel. De heat exchanger zorgt er voor dat de warmte die vrij komt bij de verbranding van gas zo veel mogelijk wordt gebruikt voor de verwarming van water.

Soorten heat exchangers

Er zijn verschillende soorten heat exchangers. Er zijn drie soorten heat exchangers die het meest worden toegepast. Zo is er een warmtewisselaar die gebruik maakt van lucht. Een warmtewisselaar die gebruik maakt van water en een twincoil systeem. Een heat exchanger die gebruik maakt van lucht wordt ook wel een warmtewiel genoemd. Een warmtewiel bestaat uit een ronde schijf die opgebouwd is uit lamellen. Deze lamellen kunnen eenvoudig warmte en kou opnemen of afstaan. Tijdens het opnemen of afgeven van warmte of kou draait het warmtewiel rond. Een heat exchanger die gebruik maakt van water wordt ook wel een platenwarmtewisselaar genoemd. Dit is de meest voorkomende en gebruikte heat exchanger. Door de platen in de heat exchanger worden de vloeistoffen in de exchanger van elkaar gescheiden. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat tussen deze twee platen zal de warmte van de ene vloeistof worden overgedragen aan de koudere vloeistof. Dit gebeurd zonder dat deze twee vloeistoffen met elkaar in aanraking komen. Een twincoil systeem is een systeem dat twee warmtewisselaars bevat die aan elkaar gekoppeld zijn door middel van een circulatiesysteem. De warme luchtstroom wordt afgegeven aan de koude luchtstroom en andersom. Wanneer je graag wilt weten welke heat exchanger voor jouw product van toepassing is, is het raadzaam om hierover advies te vragen aan professional.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *